recensie Saskia Monshouwer

Monshouwer: De eerste performance die ik beschrijf vindt in Tetterode plaats in het kader van de M4Gastcolleges en wordt gegeven door PolakVanBekkum. Zij vormen een duo dat vanuit radicaal artistiek onderzoek projecten ontwikkelt die betrekking hebben op architectuur en openbare ruimte.

Een roadmovie door de VS

Door Jan Pieter Ekker: “De mediakunstenaars Esther Polak en Ivar van Bekkum, die sinds 2010 samenwerken onder de naam PolakVanBekkum, zijn gefascineerd door gps, Google Streetview en de verbeelding van beweging in landschappen. ” (Parool 22 december 2015)

Fascinerende Schaduwen

Door Tracy Metz: “de eigenlijke hoofdpersoon is steeds het landschap, zowel de woestijn als de stad. De dieren en de planten, de schaduwen en de gps, dienen als middelen om je tot je omgeving te verhouden.” (NRC Handelsblad 17 december 2015)

Kunnen data ontroeren?

Het Nationale Canta Ballet - screenshot

Door Annet Dekker: “Als een van de eerste kunstenaars dook Esther tien jaar geleden met haar project Amsterdam RealTime op GPS als medium. Tegenwoordig houdt ze zich samen met Ivar bezig met Google Earth (GE) als medium. Tijdens een gesprek met haar probeer ik achter haar fascinatie voor deze nieuwe media te komen en te horen hoe haar nieuwe samenwerkingen bevallen.” (Tubelight 06-07-12 )

Een podlood dat over de aarde beweegt

Door Tracy Metz: “Met gps kun je meer doen dan je locatie bepalen, bewijzen kunstenaars. Deze technologie levert een nieuwe ruimtelijke ervaring op.” (NRC-Handelsblad; 6 Maart 2009 )