Het lezen is de vijand van het kijken

Lezen is de vijand van het kijken

“Als ik lees begin ik gewoon linksboven en eindig ik rechtsonder. Dan heb ik het uit. Gevoel voor richting heb ik daarbij niet nodig. Ik volg het spoor van de tekst. De route ligt vast. Daar hoef ik niet bij na te denken. Ik leg mij aan het tekstinfuus van andermans gedachten en de tijd gaat vanzelf verder. Daar ben ik gemakzuchtig van geworden.”

——————-

“When I read, I just begin at the top left and finish the page at the bottom right. Then I’m finished. I don’t need a sense of direction. I follow the trail of the text. The route is fixed, so there is no need for me to think about it. I connect myself to an infusion of someone else’s thoughts and time passes of its own accord. It has made me lazy.”

In 2003 schreef Esther een tekst over vogel-kijken met de titel Het lezen is de vijand van het kijken. Vogelen was een activiteit die zij in de jaren daarvoor serieus had opgepakt.

De tekst, gecombineerd met tekeningen van boerderijen en stalraampjes, is uitgegeven als boekje. Het boekje is nog verkrijgbaar via ons of is hier te downloaden en te lezen als .pdf.

—————————–

In 2003 Esther wrote a text about birdwatching, A reading for Watching. Birding was an activity she had taken up seriously in the years before.

The text, combined with drawings of farms and stable windows, was published as a booklet. The booklet is still available through us in Dutch or can be downloaded and read here in English as .pdf.

Op dinsdag 21 januari 2003 organiseerde Stroom Den Haag in samenwerking met Esther Polak de lezingenavond Zie jij wat ik zie? in samenwerking met Stroom Den Haag met het essay Het lezen is de vijand van het kijken als uitgangspunt. Zie ook onze eigen pagina over deze avond.