Niet generaliserend versieren

De afgelopen weken is er, naar aanleiding van de opmars van datingcoaches als Julien Blanc, een levendige discussie ontstaan over versieren. Wat mij is opgevallen is het blatant generaliserende woordgebruik in deze discussie. Ik bekeek dit van een behoorlijke afstand, omdat ik op dit moment een half jaar in de VS verblijf. Wat mij opvalt is dat generaliserende typeringen zowel in de VS als in Nederland in meerdere actuele discussies de boventoon voeren, ook in dit existentiële – heteroseksueel georiënteerde – versierdebat. Volgens mij is dit een doodlopende weg, die het zicht op een echte oplossing wegneemt.

Over het versier-issue bleef ik dus nadenken, fietsend door Philadelphia…en ik ontwikkelde, als gedachte-experiment, een uitdagende benadering die ik hieronder heb uitgewerkt tot acht direct toepasbare en niet-generaliserende versiertips.

Uitgangspunt
Denk eens na over versieren zoals je ook na zou denken over een open sollicitatie, een cold call of een advertentiecampagne. Iedereen zal het erover eens zijn dat hoe breder je doelgroep is, hoe moeilijkere het is om deze te bereiken. Dit is het startpunt van deze acht tips. Redeneren vanuit algemene termen als ‘vrouwen’ willen dit of ‘mannen’ willen dat is niet erg productief. Je doelgroep wordt dan gewoon te breed. Daar stoppen we dus mee. Maar wat dan wel?

Tip 1 Stop met normaal zijn
Denk over jezelf na als een seksuele subgroep. Een grote valkuil voor heteroseksuelen is dat ze zichzelf zien als seksueel ‘normaal’. Begin jezelf dus te definiëren als iemand met een hele specifieke seksuele geaardheid, namelijk heteroseksueel. Dat dit toevallig de meerderheid van de mensen betreft is geen reden om het als minder persoonlijk, uniek en bijzonder te zien. Van daaruit ga je, met behulp van onderstaande tips, verder verfijnen.

Tip 2 Wees speels
Als je kijkt naar bijvoorbeeld homoseksuele vrouwen en mannen, dan is dat een allesbehalve eenvormige groep. Dat kan voor ons hetero’s een fantastisch rolmodel zijn. Sommige homo’s (vrouwen zowel als mannen) presenteren zich bijvoorbeeld heel vrouwelijk, anderen juist heel mannelijk. Beide strategieën zijn blijkbaar effectief om je als seksueel aantrekkelijk te presenteren binnen \deze versier omgeving, het maakt ze niet minder aantrekkelijk, alleen anders aantrekkelijk. Als ik kijk naar mijn eigen groep, heteroseksuele vrouwen, zie ik eigenlijk hetzelfde. Sommige vrouwen presenteren zich gender-extreem: heel vrouwelijk. Anderen presenteren zich heel androgyn, of zelfs gender-tegengesteld: behoorlijk mannelijk. Zo zijn wij allen speels onze seksuele identiteit aan het uitdragen. Hèhè. Fijn als dat mag!

Tip 3 Ga het afkijken
Breng dit in de praktijk. Ga op een bankje of in de kroeg zitten en probeer de voorbijgangers en aanwezigen in te delen in een schaal van één op tien tussen mensen die zich heel sterk in de lijn van hun biologische sekse presenteren, en mensen die dat juist niet doen. Pak het meditatief aan: alleen observeren, niet oordelen.

Tip 4 Wordt een antropoloog
Doe hetzelfde met stellen. Zitten ze een beetje op dezelfde schaal? Zie je vrouwelijke heterovrouwen in combinatie mannelijke heteromannen? Voelen mannelijke homo’s zich meer aangetrokken tot andere mannelijke homomannen? Voelen vrouwelijke lesbo’s zich juist thuis bij een vrouwelijke, of een mannelijke vrouw als partner? Kun je hierin generaliseren, of is dit patroon ook heel persoonlijk en uniek? Het is een nader onderzoek waard.

Tip 5 Kijk in de spiegel

Nu je met de eerste vier tips hebt geoefend, kun je je eigen positie binnen dit spectrum gaan bepalen. Al ben je hetero (of homo of iets er tussen in), je zult het waarschijnlijk prettig vinden om je juist vrij mannelijk, vrouwelijk of androgyn te presenteren, en dit geldt misschien ook voor het type waar je op valt: een heel vrouwelijke vrouw, een heel mannelijke man, of juist andersom. Om mezelf als voorbeeld te nemen: Ik voel me thuis in een zeer matig vrouwelijke identiteit. Op hakken of in een rok/jurk voel ik me totaal niet prettig, ik voel me dan een soort travestiet, en dan nog nep én onoprecht bovendien. Maar van andere vrouwen weet ik toevallig dat ze zich ongelukkig voelen als ze naar hun smaak te mannelijke kleding dragen. Je zou dit gendergerichtheid kunnen noemen. Jouw gendergerichtheid kun je omarmen voor één avond, een paar jaar of voor je hele leven. Wees niet strikt, wees speels.

Tip 6 De verbinding
Wees nog speelser en denk in onverwachte overeenkomsten. Dit is een belangrijke tip: Als een heteroman die zich heel mannelijk presenteert een heterovrouw tegenkomt die zich heel vrouwelijk presenteert, zien ze er oppervlakkig bekeken misschien verschillend uit: de een heel vrouwelijk en de ander heel mannelijk, maar op een ander niveau hebben ze veel overeenkomsten: beiden zijn hetero en presenteren zich cultureel graag aan het uiterste spectrum van hun eigen biologisch gegeven gender. Net zo iets als twee Gay Bear homo mannen dus: twee handen op één gendergerichte buik.

Tip 7 De strategie
Definieer voor jezelf wat voor partner jou zoekt en wat voor partner je bent. Presenteer je je gender neutraal, of juist specifiek, en wat zoek je in een partner?

Tip 8 De bevrijding

Deze oefening kun je met verschillende menselijke/sociale eigenschappen herhalen: leeftijd, opleidingsniveau, culturele achtergrond, onafhankelijkheidsdrift, dominant/niet dominant. Al deze eigenschappen komen in aanmerking voor een verfijnde studie naar je doelgroep. Voor je het weet kijk je naar je potentiële liefdes-/seksuele partner als een uniek wezen, i.p.v. de vertegenwoordiger van een soort die op een gegeneraliseerde wijze benaderd en veroverd moet/kan worden. Hoe meer verschillen, hoe dichterbij. Zowel voor het vinden van de one night stand als voor het veroveren van een partner tot de dood jullie scheidt is dit effectief. Van nu af aan laat je je niet meer intimideren door dat deprimerende afstandelijkheids-denken. Weg er mee.

Date: 141119