Amsterdams tramnetwerk zou werelderfgoed moeten zijn’

link naar de publicatie: Parool Lezersbrief

150117 – Iedere euro die wordt uitgegeven aan een huurfiets, is een euro die niet wordt uitgegeven aan het GVB: gemiste kans. Dat is eerste de gedachte die bij mij opkwam toen ik begon te denken over manieren om het toerisme in Amsterdam ten goede te laten komen aan een leefbare stad.

Daar is haast bij, want de stad is qua verkeer rap aan het dichtslibben. Fijnmazig openbaar vervoer kan dat helpen oplossen, maar dat hebben we straks niet meer want het GVB moet bezuinigen en heft daarom in 2018 een fors deel van het Amsterdamse tramnetwerk op. Huh? Ja, op de dag dat de Noord Zuidlijn begint te rijden, verdwijnt een groot aantal Amsterdamse tramlijnen. Misschien ook wel die handige halte bij u om de hoek.

Het tramnetwerk wordt dan aangesloten op de Noord Zuidlijn en verbouwd van spinnenweb- tot visgraatmodel. Het Centraal Station is dan niet langer het middelpunt van alle tramroutes: het graatje van de nieuwe OV-haring wordt de Noord-Zuidlijn. Dat betekent vaker overstappen, maar toch gaat het sneller zegt het GVB.

Maar laten wij een waardevol historisch tramnetwerk om zeep helpen omdat het GVB moet bezuinigen? Of bedenken wij een andere oplossing voor de subsidiekorting van 100 miljoen naar 36 miljoen? Ik zeg: het laatste.

Niets is logischer dan het geld te halen bij de toeristen. Maar daarvoor moeten er een paar dingen veranderen.

1 De historische waarde van het Amsterdamse tramnetwerk moet ten volle door het GVB worden uitgedragen. De trams rijden nota bene nog over nog precies dezelfde routes als waar 100 jaar geleden de paardentrams reden! Het is onbegrijpelijk dat het GVB dat als minpunt framet en niet als unique sellingpoint. Ze zouden ons tramnetwerk moeten  voordragen voor de UNESCO werelderfgoedlijst, net als de grachtengordel.
2  Toeristen moeten vaker de tram nemen. Met iedere ov-rit die zij maken spekken ze de kas van het GVB.
3 Het toeristenspreidingsbeleid  moet dan ook worden aangevuld met maatregelen om toeristen de tram in te ‘nudgen’.  Zo ervaren ze een belangrijk historisch erfgoed van Amsterdam.
4  Het nieuwe vervoersplan gaat NIET door.  Duh. Al dat overstappen is veel te ingewikkeld voor toeristen
5 Toeristen die het nu ook al te ingewikkeld vinden en daarom maar een fiets  huren,  worden ontmoedigd, zie de eerste zin van deze brief.

Mijn voorstel is simpel: maak elke  huurfiets een stuk duurder, bijvoorbeeld 25 euro per huurder, en geeft daar een “gratis” OV chipkaart a 25 euro voor terug. Of die nu gebruikt wordt of niet, per verhuurde fiets vangt het GVB toch mooi 25 piek. Een toerist die  een fiets huurt en daarmee het dichtslibben van Amsterdam mede veroorzaakt, mag best wel iets bijdragen aan het redden van de leefbaarheid van de stad. Wie weet vinden mensen het zelfs wel leuk  ons meer dan een eeuw oude tram netwerk te ondersteunen.

De toegangsprijs van het Kruger National Park in Zuid Afrika is voor toeristen vier keer zo hoog als voor de Zuid Afrikanen zelf. Als je daar als wereldreiziger je dure kaartje staat te kopen, voelt dat best wel okee. Het tramnetwerk als Amsterdam National Park –  Als we dan toch een toeristische enclave worden, laten we dan All the Way gaan.

Esther Polak, beeldend kunstenaar en gefascineerd  door mobiliteit en beweging

 

-met dank aan Liesbeth Jongkind