Graaschoreografieën boek/ Grazing Choreographies book

For English click here.

Graaschoreografieën uit Groningen (links) en Zwitserland (rechts)


Een boek dus! Een boek dat je binnen kunt treden als een expositie, de souplesse heeft van een veldgids en in je handen ligt als een weiland dat begraasd moet worden met alle zintuigen die je hebt.

Graas Choreografieën is op 17 Juni verschenen
met een feestelijke boekpresentatie tijdens onze solo-expositie Graas- en andere Choreografieën bij galerie dudokdegroot, als onderdeel van de Amsterdam Art Week.

Bestellen kan ook
Bestel het boek Graas Choreografieën (€ 39,95 incl. btw, excl verzendkosten) via onderstaande link. Een de originele tekeningen zijn op afspraak te zien in galerie dudokdegroot.

Order button

—————————————————————–

Beweeglijk boek


Karen Polder heeft zich er op toegelegd een beweeglijk boek te maken: van het handzame formaat, de vouwwijze van de pagina’s, de bijzondere bindwijze, het papier van de omslag, het lichte en rulle papier van het binnenwerk tot de ‘looprichting’ van het papier – het boek moet immers mee mogen op reis, iets in zich dragen van een schetsboek en openvouwen als een landkaart.

Dag/logboek
Graas Choreografieën bestaat uit achtenveertig tekeningen van graaspatronen en een bijbehorende dag/logboek, in chronologische volgorde. Graas Choreografieën wordt tweetalig, Nederlands en Engels. Het eerste deel neemt je mee naar het berglandschap van de Zwitserse alpen waar de koeien een weg zoeken langs steile hellingen. In het tweede deel reis je mee naar het vlakke Groningse landschap met z’n afgebakende weilanden als schoon gesneden vellen papier. Onderwijl lees je over het het graasgedrag en de sociale interactie van koeien, over nieuwe manieren van kijken, tekenen van beweging en leer je hoe een vel papier kunt proberen te beheersen in weer en wind.

Pers
Museumtijdschrift
De Nieuwe Oogst
Dagblad van het Noorden
Jegens & Tevens


Vanaf 28 oktober 2020 was het boek te volgen als feuilleton op Instagram, waar je
mee kunt lezen en kijken. Volg PolakVanBekkum aldaar, of klik hier!Bergen en vlakte
We trokken in 2019 de bergen bij Engadin (Zwitserland i.s.m. Somalgors74) en het vlakke land bij Groningen in om de graassporen te tekenen. Met het aquarelpotlood in de aanslag en de blik zonder onderbreking gericht op het voortbewegen van het vee.

‘Vier Zwitserse Bruinen en één zwart-witte melkkoe, op de meest zuidwestelijke hoek van de alp-afzetting. Dit was de eerste tekening. Het liep tegen half drie. De koeien driftten richting melkstal. Terwijl deze tekening lag te drogen hoorden we de herder en de hond komen om het spul te verzamelen.’

Het boek wordt uitgegeven door uitgever Müller, die zoals hij het zelf formuleert ‘alleen boeken uitgeeft als hij er zin in heeft. Echt zin.’ Van 1 november 2020 tot en met 30 mei 2021 zijn de tekeningen te zien in het prachtige kleine museum voor hedendaagse kunst Het MOW in Bellingwolde.
Van 17 t/m 27 juni 2021 zijn de tekeningen te zien bij galerie dudokdegroot als onderdeel van de Amsterdam Art Week

Graaschoreografieën is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Het Mondriaan Fonds, het Jaap Hartenfonds, kunstinitiatief Somalgors74, Tschlin, Zwitserland en Stichting Stokroos.
Vertaling naar het Engels: Siji Jabbar.
druk: Zwaan Lenoir
lithografie: Marc Gijzen

Comments are closed.